Att semestra och bo i husbil

Hur är det egentligen att semestra och bo i husbil? Är det dyrt, och hur är det med bekvämligheten? Vi blev nyfikna och frågade Ellen, som berättar att från att ha varit den som avskydde campinglivet som pesten, nu är den som är den största supercamparen i familjen!

Hej Ellen, hur länge har ni levt husbilsliv?

När jag träffade min man för snart 24 år sen hade hans föräldrar husvagn. Min man tyckte det var så mysigt med campinglivet men jag fattade inte alls grejen. Efter att vi lånat föräldrarnas vagn några år så köpte vi en egen husvagn, mest för att maken skulle ha någonstans att sova när han jobbade borta på veckorna. Men några husvagnssemestrar blev det med tre barn och hundar i varierande storlek men då vi levde på en liten gård på landet med renoveringsbehov och en man som jobbade mycket så räckte inte tiden till för camping och husvagnen såldes.

Några år gick och suget efter en husbil började komma. När gården såldes och vi hamnade i lägenhet så kunde vi äntligen förverkliga drömmen. Första bilen hade vi i ett år men bytte året därpå när vi var mer inkörda och visste vad vi verkligen sökte.

Nu är det jag som är supercamparen hemma hos oss och jag får ofta höra att jag en gång avskydde campinglivet som pesten.

Hur många är ni normalt sett i er husbil (barn, husdjur osv?)

När vi började åka husbil hade vi med vår son som då var i början av tonåren och två stora Leonbergerhanar, men nu är det bara min man och jag och en liten Papillondam på snart sju år.

Hur kom det sig att ni köpte husbil?

Frihetskänslan!!! Du har allt man behöver med sig och kan styra kosan precis dit man vill. Är man sugen på att stå vid havet så gör man det och vill man stå vid en sjö och fiska så gör man det. Dagsformen bestämmer.

Har ni haft husvagn innan, eller hur semestrade ni innan husbilen?

Vi har haft husvagn innan och det blir en hel del fiske om maken får bestämma. Sen har vi två motorcyklar som ska ut och rullas på ibland och förr har det varit en del motorkross.

Hur ofta är ni ute med husbilen?

Vi åker året runt. Jag brukar åka iväg på torsdag eftermiddag och sen åker jag hem och hämtar min man när han slutat jobba eller så kommer han och möter upp mig beroende på vart jag befinner mig och så gott som hela semestern är vi iväg.

Är det vanligt att både kvinnan och mannen turas om att köra husbilen?

Blir vanligare för varje sommar som går att även kvinnan kör tycker jag men fortfarande är det nog vanligast att man ser en man bakom ratten.

Vad kostar en husbil på ett ungefär?

Husbilar är inte billiga varken att köpa eller att äga oavsett årsmodell. Kan nog hitta en liten husbil av äldre modell för några hundratusen och sedan kostar dom stora lyxskeppen flera miljoner. Är ju en bil till som ska tas om hand med bland annat däck, olja och allmän tillsyn.

Skatt och försäkring är också en stor post för att inte tala om bränslepriserna. Vissa har sina fordon i vinterförvaring och det brukar ju också kosta en del.

Vad har ni för bekvämligheter i er husbil (TV, Micro o dyl )?

I vår husbil har vi TV, mikro, solceller och ugn men vissa är utrustade med AC, diskmaskiner och precis allt som du hittar i vilket vanligt hem som helst.

Vad gör man om kvällarna i husbilen? Har ni med cyklar med också?

Vi brukar spela kort, titta på tv, laga mat eller bara sitta ute och prata. Vi har med oss cyklar ibland. Fiskegrejor finns alltid också.

Använder man förtält till husvagn?

Det finns dom som använder förtält till sina husbilar.

Hur ligger priserna för camping, och får man lov att stå på vanliga husvagnscampingar?

Campingpriserna varierar men från några hundralappar till många hundralappar beroende på läget på campingplatsen och hur mycket bekvämligheter dom har. Och ja, det är de ok att ta in på en vanlig husvagnscamping.

Investerar ni nytt i husbilen, t.ex ny klädsel, mer ”lyx” osv?

Njae… lyx vet jag inte men visst köper man lite grejer hit och dit. Ny bas låda till makens glädje och en led ramp då helljuset var så dåligt.

Är det vanligt att man byter upp sig, köper större och bättre husbil efter något/några år?

Vi hade vår första i ett år sen kände vi att det var en del grejor i den som inte passade oss alls bland annat sängens utformning och att det var manuell låda och sedan behövde vi skinnklädsel då vi har djur.

Tror inte alla byter till större varje gång. Vi kommer antagligen byta ner oss i storlek nästa gång då maken och jag inte behöver all plats.

Många säger att det inte blir prefekt innan bil nr tre. 🙂

Kan man ligga och sova, eller sitta och spela spel i husbilen när någon annan kör?

Sova kan man säkert men dels är det farligt och sedan olagligt att inte sitta bältad under färd så det är verkligen inget jag rekommenderar. Spela lite spel, rita, handarbeta funkar superbra!

Är husbilsfolk trevliga och är det lätta att skaffa nya vänner?

Jag tycker vi är såååå trevliga!!!! Finns såklart alltid rötägg precis som i resten av samhället men överlag är vi nog rätt okej att ha att göra med 😉

Vill man ha nya vänner så får man det. Första året vi började åka runt så tyckte jag nästan att alla verkade hålla sig för sig själv och jag tyckte det var svårt att få kontakt men det är nog upp till en själv också. Har fått många vänner genom åren som jag har kontakt med på fb och hoppas ska få möta igen.

Är ni med i någon grupp/klubb?

Vi var med i en klubb första året men då den inte gav oss så mycket så gick vi ur och nu är vi med i en grupp på fb som heter Husbilskompisar. Där kan man ställa frågor, tipsa om fina ställen att campa på och byta erfarenheter.

Går det att åka ut med husbilen även på vintern? Kan man vinterbona?

Går att campa även på vintern men kanske skönast i en vinterbonad husbil vilket innebär att det är dubbla golv och bra isolering och en panna som klarar få upp värmen men vet samtidigt att du överlever med tjocka kläder i en icke vinterutrustad bil. Allt går om man bara vill.

Vilka är de bästa husbilscampingen att stå på i Sverige, Europa?

I Europa har vi inte varit men i Sverige är småbåtshamnar våra favoriter. Mysigt att se på alla båtar och kunna gå och köpa skaldjur. Bua Hamn i Varberg och City Camp i Halmstad är två av mina pärlor, så olika men dom har något som jag gillar helt enkelt.

Får man ha hundar med på husbilscampingen?

Ja det brukar aldrig vara några problem. Brukar vara koppeltvång och sedan sunt förnuft som gäller.

Vad är ställplats för något, berätta!

En ställplats var från början ett snabbställe att sova för natten på. Man kom på kvällen, sov och intog frukost och drog vidare men det har ändrat sig. Nu finns det ställplatser i alla möjliga klasser. På vissa ställen är det som små campingar som man kan boka och stanna i flera dagar på. Man väljer själv efter tycke och smak. Är ägaren till ställplatsen som sätter upp reglerna för just sitt ställe. Kul det finns lite olika sorter så kan alla hitta sin typ av ställe.

Är det lätt att få tag i s.k. ställplatser, vad kostar det?

Vill man stå på dom populära ställplatserna får man nästan bege sig dit på förmiddagarna när det är säsong. Vet om någon ställplats som kostar över 400 kr natten.

Finns det el och vatten på ställplatserna?

Lite olika. Ibland finns tvättmaskiner, kök och en massa faciliteter och på andra finns det bara en parkering för din bil.

Brukar ni stå på ställplatser? Är det tryggt och säkert?

Vi står oftast på ställpatser och mer sällan på campingar. Vi har solceller och klarar oss tex utan el i flera dagar så känns onödigt att betala för saker som man inte ens behöver. Händer att jag fricampar på parkeringar och har aldrig känt mig rädd eller orolig. Min lilla fyrbenta kompis har väldigt bra hörsel så hon varnar mig om någon kommer för nära och sedan resonerar jag som så att om där står lite lastbilschaffisar så är det väl höjden om alla dom skulle vara våldtäktsmän och rånare hahaha! …men det är jag!

Förstår dom som inte vågar och vet att det har hänt att folk haft inbrott och varit med om läskiga saker så därför ska man sova där man anser att man vågar och alltid vara försiktig.

Finns det någonstans där man kan läsa omdömen om olika husbilscampingar, olika träffar/ event m.m.?

På nätet kan man hitta en massa och sedan finns det appar för ställplatser som man kan ladda ner i mobilen. Finns även ställplatstidning att beställa och även en campingtidning i pappersformat.

Finns det något särskilt som kännetecknar en husbilsägare? (typ träningsoverall och husvagnsägare)

Hahahaha, förr var det väl overallen och foppatofflorna och det har väl inte ändrat sig sådär jättemycket. Smidiga skor när man ränner ut och in är ju ett måste ? ?

Vilken är er drömresan med husbil?

En drömresa var Nordkapsresan vi gjorde för två år sen. Magiska vyer som jag aldrig kommer glömma.

Har vi missat någon fråga tycker du?

Nä jag tycker du täckt in det mesta faktiskt. ?

Skulle vilja passa på att önska alla campare där ute en fin sommar. Kör försiktigt och ta hand om varandra!

Tack Ellen för intressant läsning, nu är i alla fall jag ännu mer sugen på husbilssemester.

Intervju av Gunilla Carlsson Gremner
Bilder: Ellen Carlsson

Queendom.se • Be a Queen of fucking everything! © Copyright - 2021