Boråstjejen som tog flyget från kylan och hamnade i hetluften

Efter en dyrköpt skilsmässa hemma i Sverige, åkte Anette i slutet av 80-talet på en 2 veckors semesterresa till Hongkong med en väninna, men det skulle dröja länge innan hon såg Sverige igen. Sedan dess har hon bott i Hongkong, Australien, England, Australien, Sverige och Australien igen.

Livet I Hongkong

Anette blev kvar i Hongkong 2,5 år. Hon hade en anställning hemma i Sverige på ett företag som hade produktion i Hongkong, och de bad henne att hjälpa till på plats. Snart blev hon uppbokad på heltid och hon satte också upp en egen firma i Hongkong. – Jag anpassade mig förvånansvärt snabbt till Hongkong, säger Anette och jag älskar allt asiatiskt, framför allt maten. Men även deras sätt att tänka inom affärsvärlden – där går det undan!

Cantonesiska eller Mandarin lärde hon sig aldrig som språk, men eftersom Hongkong fortfarande var under engelskt styre när hon bodde där, så antar vi att engelska fungerade fint (reds.anm.). I Hongkong fanns många svenskar som arbetade på olika företag, Anette blev snabbt introducerad i ”Svenska klubben”. Dessutom var Hongkong ett riktigt partyställe. Talesättet ”work hard play hard” var verkligen en sanning där. Det innebar 6 dagars arbetsvecka, halvdag på lördagar, sen var det hålligång hela helgen med fantastiska partyn och tillställningar. – En enormt rolig tid i mitt liv, där jag träffade vänner för livet från hela världen säger Anette. Hon umgicks också en hel del med infödda kineser och fick på så sätt en djupare inblick i Kina.

Australien

Till Australien kom Anette första gången 1992, då var hon 32 år. Australien är ganska likt Sverige på många sätt så det var inte så stor skillnad från Sverige enligt Anette. Hon kände däremot ingen när hon kom dit. Men hon blev snabbt erbjuden ett spännande kontrakt på 1,5 år som var för bra för att säga nej till, så hon slog till! Samtidigt gick hon med i ”Australian Chamber of Commerce”, en typ av företagsnätverk med professionell inriktning (reds.anm.) och träffade på så sätt nya vänner även i Australien. Detta är nu 27 år sedan.

Hongkong var ett riktigt partyställe. Talesättet ”work hard play hard” var verkligen en sanning där.

Vi är nyfikna på hur man umgås i Australien och Anette berättar att det blir mycket barbecue, där man träffas hemma hos varandra. Man gör det oftast mycket enklare än i Sverige, det behöver inte vara så planerat. Ofta har man någon typ av knytkalas och värdparet brukar stå för sallader, bröd, dricka och kanske nån dessert. I övrigt tar alla med sig vad de vill grilla, kött, fisk eller skaldjur beroende på vars och ens smakinriktning, samt vin och öl. Anette tycker mycket om att ha gäster hemma.

Är det större tillställningar, t.ex. via jobbet eller någon välgörenhetsgala är det däremot uppklätt till tänderna som gäller, smoking och festklänning, fantastiska middagar som avslutas med levande musik och dans.

Anette gillar att laga mat så hon lagar ofta mat på kvällarna till sig och maken Rick, de går också ut och äter minst 2 gånger i veckan. I Melbourne där hon bor finns ca 3000 fantastiska restauranger!

Numera är det dock enormt dyrt här säger hon, det är ungefär samma priser som i Sverige.

Det är faktiskt t.o.m. billigare att leva hemma i Sverige nu.

Men finns det något som är billigt att göra undrar vi? Anette funderar – nej ingenting längre tror jag, däremot är ju vädret ”gratis” och vi har sommar 6 – 8 månader om året!

Vi undrar förstås hur du har försörjt dig, vad du har jobbat med under alla dina 27 år utomlands? Anette svarar: Ja, jag hade ju i princip bara mina kläder och mitt smyckeskrin med mig när jag reste på semester till Hongkong, inget startkapital precis. Listan av arbeten är låååång, men framförallt har det varit inom mode/textildesig, jag har jobbat som designchef, inköpschef, CEO. Även inom CAD/CAM och konsult för ’Design Management’

Anette och maken Rick

Lite frågor kring hur kvinnor har det i Australien var vi naturligtvis också nyfikna på. Vi får veta att det fortfarande är ganska gammaldags på vissa områden, fast inom affärslivet är det nog mer jämställt – mäns och kvinnors inkomst och status är på samma nivå. De flesta arbetar mellan 9 – 17, många jobbar också över till mellan 18 – 19 på kvällen. Man har 4 semsterveckor och 3 månaders barnledighet.

Man blir lite mer uppvaktad här, men det tycker Anette att svenska män är dåliga på generellt och vi kan bara hålla med (reds.anm.). Männen hjälper kanske inte till lika mycket i hemmet här som i Sverige. Rick, Anettes man är australiensare, men han är bra på att hjälpa till utan att jag ber om det säger hon. Grattis säger vi . Anette och Rick har alltid rest mycket tillsammans, de bodde ju också i Sverige i 5 år, så hon upplever att de har en bra blandning av olika länders värderingar och kulturella normer i sitt förhållande.

Australiensarna älskar Sverige och ABBA

Alla älskar Sverige i Australien, detta är ju ABBA´s största land enligt Anette, Många gånger glorifieras Sverige mycket. Dom tror t.ex. att vi har den bästa sjukvården i världen, men Anette tycker att den finns i Australien, men vi betalar också för den säger hon.

Anette saknar sin mamma och syster i Sverige förstås, och svensk natur och allemansrätt, den finns inte i Australien. Men Anette och Rick har ett hus i Sverige och Anette får då möjlighet att ”bota” denna saknad med jämna mellanrum. Hon åker till Sverige 3 – 4 gånger om året. Min familj i Sverige var alltid stöttande till att jag flyttat så långt bort, de förstod tidigt att jag behövde en större del av världen än Borås (som jag älskar) för att utvecklas. Men, dom sa alltid: Vi skulle aldrig ha låtit dig åka på den där semestern till Hongkong……

När Anette och Rick pensionerar sig ska de bo halva året i Australien och halva i Sverige. I Australien går man fortfarande i pension vid 65 år. Anette får pension i Sverige, hon har ju både svenskt och Australienskt medborgarskap och pass. Och hon känner sig också 50/50 Svenska och Australiensare.

I Australien finns det allmänna skolor, men många skickar sina barn till privatskolor som kostar mellan 50.000 – 300.000/år/barn beroende på skola. Australien är som sagts tidigare ett enormt DYRT land att leva i på många sätt. Australien är lika stort som hela Europa. Att flyga från Melbourne till toppen av Australien tar 6 timmar. Melbourne är en fantastisk stad, en härlig blandning av beach, city och makalösa restauranger. 1 – 2 timmar utanför staden ligger underbara vingårdar som också är värda sina besök.

Vi frågar om det finns något typiskt att köpa som minne när man är i Australien? Kanske ett par UGG boots?? svarar Anette.

Slutligen Anette, skulle du råda en kvinna om hon stod inför valet att utvandra till Australien som du har gjort ?

Absolut – om man har råd! svarar Anette. Det var mycket enklare ”på min tid”. Idag är det väldigt svårt att flytta hit, då nya regler gäller för att få bosätta sig här, bl.a:

  1. Du måste ha minst 7 miljoner kr på banken (1 milj. AUS)
  2. Är du över 50 år måste du ha privat sjukförsäkring och får inte använda det allmänna sjuksystemet.
  3. Har du inte redan ett jobb ordnat med ett företag, måste du starta ett företag och anställa minst 2 australiensare.

Idag driver Anette jämte sitt arbete även sitt eget varumärke Anette Eriksson för stickat och brodyr, se länk. Anetteeriksson.com »

Queendom vill tacka Anette för att hon ville dela med sig av sin intressanta historia till oss, och önskar henne och Rick fortsatt LYCKA TILL i både Australien och Sverige.

Text: Gunilla Carlsson Gremner
Foto: Anettes egna.

Queendom.se • Be a Queen of fucking everything! © Copyright - 2021