Camilla mötte kärleken och flyttande till Tyskland

Efter några års pendlande mellan Sverige och Tyskland, gjorde Camilla slag i saken och flyttade till kärleken. Läs vår intervju om hur det är att leva och bo som kvinna i Tyskland.

Vi på Queendom.se är nyfikna om hur det är att leva och bo utomlands och den här gången har vi intervjuat Camilla för att få en liten jämförelse mellan olika länder i världen.

Hej Camilla, Du har flyttat till Tyskland vad var anledningen till din flytt?

Jag mötte kärleken och efter 3 års pendlande flyttade jag till Tyskland 2000.  Då var jag 32 år gammal.

Vad sa dina vänner/släktingar när du hade bestämt dig för att flytta?

De trodde nog inte att det skulle fungera och undrade om det bara var en nyck. Jag hade skiljt mig från min svenske man 3 år tidigare och träffade min tyska karl. Ingen trodde att det skulle hålla, så en flytt var lite märklig.

Hade du något startkapital när du flyttade?

Jag sålde min lägenhet i Sverige och hade lite aktier samt det jag hade på mitt bankkonto, innan jag tog med hela mitt bohag och flyttade till Tyskland.

Hur har du försörjt dig och vad har du jobbat med?

Jag hade jobb innan jag flyttade. Hade sagt upp mig från min tjänst och började sökandet. Inom 2 månader hade jag fast anställning. Började först på en PR-byrå som har såväl svenska som danska och tyska kunder, sa min erfarenhet inom turism  och mina språkkunskaper kom till nytta. Jobbade dock bara ett knappt år där, sedan bytte jag och blev hotelldirektör.

Efter barnledighet (har nu tre barn) jobbar jag för en tyska hotellgrupp med försäljning – bland annat till den svenska / skandinaviska marknaden. Återigen är språket och kontakterna utslagsgivande!

Hur lång tid tog det innan du kände dig hemma, var helt bekväm med språket?

Ett år kanske. Fast jag flyttade runt till en början och först efter ett år i Rostock (där jag bor nu) hade jag tillräckligt med nya vänner för att känna mig hemma.

Hade du familj när du flyttade?

Nej familj fick jag senare, men jag flyttade till min man, eller i all fall nästan. Vi var särbos till en början, av jobbtekniska skäl och flyttade tillsammans först när jag var höggravid.

Hur var det att skapa ett nytt umgänge? Är tyskarna lätta att komma människorna in på livet?

Nordtyskarna (bor i Rostock) är lite skeptiska till nya bekantskaper, men jag är social och öppen, sa det gick ända ganska bra. Det hjälpte att ha bäbis – det var nyckeln till att lära känna andra mammor i samma situation. De som också behövde någon att promenera med och ha sällskap med medans bäbisarna sov.

I Berlin, där jag jobbade som hotelldirektör, var det svårare, eftersom min personal inte ville vara vän med chefen. Det kan vara kinkigt i Tyskland – att umgås mellan chefsnivåerna!

Hur umgås man med sina vänner i Tyskland?

Oftast träffas man på restaurang, men vi bjuder ofta hem folk på middag. Även på traditionella svenska fester så som midsommarfest och kräftskiva så ses vi ofta hemma hos oss.

Lagar man mat hemma och hur är det med restaurangbesök, är det dyrt att gå ut och äta?

Till vardags lagar vi såklart mat mestadels, men det är billigare att äta ute än i Sverige. Att dricka öl är billigt i Tyskland.

Hur lever en kvinna med normalinkomst i ditt nya land, vad har kvinnor för status? Kan du nämna några för- och nackdelar?

Det finns fortfarande stora löneskillnader mellan män och kvinnor i Tyskland. Jag är ganska övertygad om att mina manliga kollegor med motsvarande tjänst tjänar mer än jag. Fast det kan vara fel. Man pratar inte om hur mycket man tjänar i Tyskland.

Riktigt diskriminerad har jag nog aldrig känt mig som kvinna, men däremot som arbetande mamma. Möten kunde läggas efter kl 15.00, när min arbetstid var slut och det tog ett bra tag innan jag fick igenom att möten skulle läggas inom min arbetstid. (Jag jobbade deltid i många år när barnen var små.)

När jag påpekade detta, sa man till en början, att det var OK om jag inte var med om jag inte kunde… Jag kämpade ganska ordentligt med detta, och idag är det bättre hos oss och alla mammor som kom efter mig har haft glädje av detta.

Hur är det med jämställdhet? Hjälper mannen till i hemmet?

Jag skäms att erkänna att jag har hittat en riktigt mullig mansgris. Han är egen företagare och är den som tjänar de stora pengarna. Alltså är det enligt honom, självklart att han inte behöver göra så mycket hemma. Han kommer oftast inte hem förrän kl 19.00, lagom till middagen.

Hur är det med semester, barnledighet och arbetstider?

Jag har förhandlat mig till sex veckors semester. Dock är det ingen annan som har det hos oss, fem veckor är det normala.

Man har ett års betald barnledighet numera, men när mitt första barn föddes fick jag däremot ingenting då pappan, även om vi inte är gifta, hade en för hög inkomst. Nu har det ändrats och det är det 80% av lönen tror jag (med ett maxtak) under ett års tid.

Tror du att det nya landet har påverkat ditt förhållande, skulle det sett annorlunda ut om ni levt i Sverige?

Helt säkert. Det var klart att det var jag som anställd som skulle flytta. Även om han också kan svenska. Det var lättare för mig att hitta jobb i Tyskland än för honom att hitta något att göra i Sverige.

Är det accepterat att separera, hur ser man på det?

I norra Tyskland inga som helst problem. Man ser något mer konservativt på det i södra Tyskland.

Är människorna i Tyskland nyfikna på dig som svensk? Har de några fördomar om oss?

Som svensk har man en hög statuts i Tyskland. Sverige ses om ett föredöme, ett land som många gärna utvandrar till. Får ofta frågan varför jag kom till Tyskland, när det ju är sa fint i Sverige.

Har du stött på några svårigheter som invandrare i Tyskland?

Dubbel byråkrati är besvärligt, alltså när svensk byråkrati stöter på tysk dito.

Har du någonsin ångrat ditt beslut att flytta?

Nej, det har jag inte.

Vad saknar du från Sverige?

Messmör, snabbmakaroner, wettexdukar och falukorv. Saknar emellanåt ”den gemensamma bakgrunden” Att veta vem Lill-babs var, att skratta åt Hasse och Tage och sådant. Den svenska torra humorn och det direkta sättet.

Hur ofta besöker du Sverige? Kommer du återvända för gott i framtiden?

Minst en gång om året. Har sommarstuga i Värmland som vi besöker varje sommar i tre, fyra veckor. Men återvända för gott kommer jag nog inte att göra.

När går man i pension? Kommer du få pension från Sverige?

Ja, jag får min intjänade pension utbetald här också såklart. Från 62 års ålder, 67 för tillfället om man vill ha full pension.

Om jag som svensk turist skulle köpa med mig något typiskt minne hem från Tyskland, vad skulle det vara?

Från norra Tyskland: Sanddorn.

Känner du dig svensk eller tysk?

Jag har sedan ett år tyskt (och svenskt) medborgarskap. Känner mig nog ganska svensk, eller säger det åtminstone. Nu bor jag dock i Sydafrika och här säger jag att jag är tysk. Fast det är ganska självklart eftersom barnen går i den tyska skolan och en stor del av umgänget är tyskar. Sa jämfört med att vara Sydafrikan är jag ju tysk.

Vad skulle du råda en kvinna om hon stod inför valet att utvandra som du gjort?

Se till att ha jobb och kunna försörja dig själv. Allt är så mycket enklare om man inte är beroende av någon annan!

—–

 Tack Camilla, för att du ville ställa på och svara på våra intervjufrågor. Angående familjens flytt till Sydafrika så är det något som vi förhoppningsvis får möjlighet att återkomma till längre fram i en annan intervju. ❤️

Har du frågor eller andra funderingar?

Camilla är en av oss på Queendom.se och finns även med i vår Facebookgrupp här »

Queendom.se • Be a Queen of fucking everything! © Copyright - 2021