En av fyra kvinnor över 45 har urinläckage
Urininkontinens är mycket vanligt och innebär att urinläckage uppstår vid olika tillfällen och det är sällan ett tecken på någon allvarlig sjukdom. Det finns mycket som du kan göra för att minska besvären men ibland behövs behandling.
Vanliga symtom:
- Det läcker urin i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig.
- Du behöver kissa ofta, även på natten.
- Det läcker urin i små skvättar
- Det läcker urin när du anstränger dig. Det kan till exempel vara om du nyser, hostar eller hoppar.
- En del läkemedel kan göra inkontinens värre. Det gäller speciellt vätskedrivande läkemedel.
Hur vanligt är det?
Urininkontinens är två till tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Eftersom många inte söker hjälp för sina besvär vet man inte exakt hur många som är drabbade, men man bedömer att det finns hundratusentals kvinnor i Sverige som har någon form av urininkontinens. Många skäms över sina besvär och tror sig, helt felaktigt vara ensamma om problemen.
En helt ovetenskaplig snabbundersökning bland vännerna visade det sig att samtliga ( alla över 50+) hade mer eller mindre besvär av urinläckage/trängningar, inte minst var det toalettspring på nätterna.
Vad är orsaken i vår ålder?
Främsta orsaker är försämrad muskulatur, det kan vara gamla förlossningsskador som kommer upp i ljuset när muskulaturen inte längre är densamma. Urininkontinens är absolut vanligare hos dig som har fött barn. När det gäller trängningsinkontinens kan det exempelvis vara urinvägsinfektion eller östrogenbrist som är orsaken.
Kan man göra något själv?
Du kan själv, genom enkla åtgärder, lindra dina besvär. För att förebygga läckage är det viktigt att träna upp bäckenbottens muskulatur. Detta kan vara svårt, men man kan få information och hjälp via gynekolog, barnmorska eller sjukgymnast.
Man kan börja med att växelvis knipa och slappna av i musklerna. Ett tips är att vid något tillfälle knipa när man kissar, och stoppa strålen ett kort ögonblick för att veta om man gör rätt. Vid trängningsinkontinens är blåsträning viktigt för att minska besvären, vilket innebär att man försöker förlänga tidsintervallen mellan blåstömningarna. Kissa bara när du absolut behöver. Om du kissar ofta (”för säkerhets skull”) kan det bli ännu svårare att hålla sig då du ”vänjer blåsan” vid att enbart hålla en mindre mängd urin.
Att tänka på:
- Drick inte mer än 1,5-2 liter per dag. Om du dricker alltför mycket behöver du givetvis också kissa mer.
- Övervikt och rökning kan förvärra besvären.
- Ha inte bråttom, sitt bekvämt och ger dig själv tid till att kissa.
- Du som har ansträngningsinkontinens kan prova att använda en tampong i slidan. Det kan göra det lättare att hålla tätt.
- Du bör söka vård omgående om du ser blod i urinen eller har svårt att tömma blåsan, då dessa inte är symtom som normalt finns vid urinläckage och därför bör utredas snabbt.
Konkreta tips på vad du kan göra själv
Bäckenbottenmuskelträning eller knipövningar. På tena.nu finns en mängd olika filmklipp för olika slag knipövningar. Det är superviktigt att du lär dig knippa med rätt muskler. Kom ihåg att det aldrig är försent att börja!
Blixtlåsknipet
Det finns många fler filmklipp för knipövningar här »
Appen TÄT
Var fjärde kvinna har besvär av urinläckage och behandling har effekt oavsett ålder. Två av tre förbättras genom information, råd och olika träningsprogram. Appen Tät®, ett internetprogram och en broschyr har visat effekt både på kort och lång sikt vid ansträngningsinkontinens hos kvinnor. Appen används nu globalt och är tillgänglig på flera språk utan kostnad.
Knipkulor
Läckage kan förhindras genom att träna bäckenbotten-muskulaturen med hjälp av knipkulor. Knipkulorna förstärker effekten av och underlättar knipövningarna genom att hjälpa dig att använda rätt teknik för att knipa med rätt muskler samt att de ger tyngd och motstånd i övningarna.
Observera att en bieffekt kan vara att man också får ett bättre sexliv. 😉
Om du har svåra problem
Skäms inte för att söka vård! Vårdfolket är vana att möta patienter med inkontinensbesvär. Problem med att hålla urinen kan komma när som helst under livet, och efter övergångsåldern är det ett vanligt problem. Det finns en hel del läkemedel att tillgå:
- För nattliga toabesök:
Läkemedlet Desmopressin minskar urinproduktionen under natten. - Ansträngningsinkontinens:
Läkemedel i tablettform för behandling av ansträngningsinkontinens är Duloxetin. - Trängningsinkontinens:
Lokalt östrogen (slidtablett, slidring, slidkräm) ha god effekt på urinträngningar med eller utan läckage. - Överaktiv blåsa
Injektion med botolinumtoxin som sprutas in i blåsväggent. Sakral nervstimulering kan också övervägas. Metoden går ut på att man i lokalbedövning för in en liten elektrod i korsryggen, och på så sätt hämmar blåsfunktionen och minskar trängningsbesvären.
Prolapsring
En behandling vid framfall, urinläckage och trängningar
En mjuk ring av plast läggs i slidan för att stödja slidväggarna och livmodern vid framfall eller urinvägsbesvär. Ett framfall kan vara att främre slidväggen tillsammans med urinblåsan eller bakre slidväggen tillsammans med tarmen visar sig som en ”bulle” i eller utanför slidöppningen. Det kan också vara livmodern som har sjunkit ned. En ring kan även hjälpa om man har besvär med urinläckage eller trängningar.
Det finns en mängd olika typer av ringar. Din doktor provar ut vilken form av ring som passar dig bäst utifrån de problem du har. Man kan behöva pröva olika typer av ringar och storlekar innan man hittar den som fungerar bäst.
Inkontinenshjälpmedel oftast kostnadsfria i Sverige
Ofta är inkontinenshjälpmedel kostnadsfria i Sverige. De skrivs ut efter utredning av en distriktssköterska eller en läkare.