En enkel webbguide för dig som inte kan men vill lära dig mer
För att överhuvud taget kunna surfa runt på nätet krävs att man har en webbläsare installerat att på sin dator, surfplatta eller mobil. En webbläsare är ett program som läser in det vi vill se på nätet och visar det sen i ett webbläsarfönster. Exempel på webbläsare kan vara Windows Explorer, Firefox, Edge, Safari eller Chrome som jag visar exempel på här.
Alla webbläsare ser olika ut och om det inte exakt ut som här beror förmodligen på att du har en annan webbläsare. Chrome är dock den som är vanligast för PC-datorer och Safari för Mac-datorer. Vilken man använder är dock en smaksak och vad man är van vid. Alla webbläsare uppdateras med jämna mellanrum vilket gör att man även kan ha samma webbläsare men olika versioner. Försök alltid se till att ha den senaste versionen för att kunna surfa så säkert som möjligt.
- En hemsida kan även kallas webbsida eller webbplats
- En e-handel, webbutik och webbshop betyder sak, en ”hemsida” där du kan handla varor och tjänster.
Vad betyder numren på bilden?
Klicka på numren nedan för att visa en förklaring för vad respektive nummer på bilden markerar,
Nummer 1
Markerar hela bilden ovan och är ett webbläsarfönster kallas även bara Fönster. I fönstret visas den sida du valt och besöka.
Nummer 2
Visar vilka flikar jag har öppet i min webbläsare. På min bild ovan kan man se att jag har fem olika flikar. Under varje flik finns ett fönster med en specifik sida som kan öppnas genom att klicka på fliken. Anledningen till att man har öppet flera flikar kan vara att man vill växla mellan olika sidor och inte behöva skriva in adressen på nytt varje gång.
Nummer 3
Markerar ett + tecken, genom att klicka på det kan jag lägga till ytterligare en ny flik till mitt fönster
Nummer 4
Är webbadressfältet. Här skriver du in adressen till sidan du vill besöka. Om du vill t ex besöka oss skriver du in https://www.queendom.se. Oftast räcker det att du bara skriver in www.queendom.se eller t o m bara queendom.se
Det lilla hänglåset före webbadressen markerar om sidan är säker med krypterad uppkoppling. En sida utan hänglåset har adressen: http:// och en säker https://
En webbutik eller E-handel som inte har ett grönt hänglås bör du inte handla på, då dina personlig uppgifter inte är säkra där.
Nummer 5
Markerar symbolen för att ladda om sidan eller uppdatera sidan. Denna symbolen kan dock se olika ut på olika webbläsare. Anledningen till att man vill uppdatera sidan kan vara att sidan ser konstig ut och inte har laddats in korrekt, sidan kan också ha uppdaterats och för att se de nya ändringarna måste du ladda om sidan.
Skulle det inte funka att ladda om sidan så, kanske du behöver göra en ”kraftigare” omladding av sidan. Det kan du göra på ditt ”tangentbord” genom att trycka ner knapparna ”Ctrl” och ”F5” samtidigt. (Knappen F5 hittar du i översta raden på tangentbordet.)
Nummer 6
Markerar Fram- och tillbaka pilar. Dessa använder du om du vill gå tillbaka till den förgående sidan du besökte, och vill du sedan gå tillbaka klicka du på framåt pilen. Är dessa gråmarkerade innebär det att det inte finns någon tidigare sida att besöka eller klicka fram på.
Nummer 7
Markerar scrolllisten. Vill du se mer av en sida så måste du scrolla ner på sidan och har du inte möjlighet att göra det med en ”mus med scrollhjul” så kan du dra ner eller upp i scrollisten. Finns det ingen scrollist så betyder det att sidan inte är större än det du ser på skärmen just nu.
Nummer 8
Här har jag markerat Logotypen på sidan. De allra flesta hemsidor väljer att *länka logotypen till hemsidans startsida och det kan ibland vara ett snabbare sätt att ta sig tillbaka dit beroende på hur sidan är byggd.
* Klickbar
Nummer 9
Markerar sidans huvudmeny. I huvudmenyn kan du klicka dig runt till hemsidans andra sidor för att läsa mer. En huvudmeny kan se olika ut men ligger vanligtvis i toppen på sidan och kan bestå av små *klickbara knappar eller klickbara texter som leder vidare till en annan sida.
*Klickbar =Länkat
Nummer 10
Markerar huvudmenyns undersidor. Varje knapp eller text i huvudmenyn kan ha ett antal undersidor som relaterar till samma ämne. Anledningen till att man väljer att lägga till undersidor är att man kanske vill dela upp materialet som kan olika inriktning under ämnet, på samma sätt som väljer att lägga kapitel i en bok.
Nummer 11
Markerar en liten ikon som ligger på varje flik och kallas Favicon. Dock är det långt ifrån alla hemsidor som har en sådan, men det underlättar att se vilken flik respektve hemsida ligger under om man har många fikar i gång samtidigt.
Nummer 12
Markerar tre ikoner, från vänster: Minimera webbläsarfönstret, Expandera webbläsarfönstret och Stäng webbläsarfönstret.