Hur är det med Balansen?
Balanssinnet måste hållas i gång för att fungera, särskilt när vi blir äldre.
Känner du yrsel ibland, och kanske får du svindel och tappar balansen om du går på ojämnt underlag, eller t.ex. klättrar upp på en stol? Yrsel, svindel och ostadighetskänsla beror oftast på problem med balanssinnet. Att ha dålig balans är farligt. Varje vecka dör i genomsnitt 25 personer på grund av fallolyckor. Det är tre gånger fler än dödsolyckorna i trafiken. Nio av tio är över 65 år. Statistiken avspeglar det faktum att äldre människor ofta har sämre balans än yngre.
Precis som med övriga kroppen måste man hålla sina färdigheter i trim. Problemen beror mer på att man tränar balansen för lite, än på att man är gammal. Som man säger på engelska: use it or lose it – använd det eller förlora det. Det är till stor del reflexstyrda reaktioner i nervsystem och muskler som avgör om en människa snabbt återfår kontrollen eller faller handlöst. Om kroppen inte är van vid att befinna sig i obalans är reflexerna i dåligt trim.
Men det handlar också om hur starka musklerna är. För att förhindra ett fall måste de orka kämpa emot tyngdlagen och räta upp den tunga kroppen.
Många sinnen bakom god balans
Det finns många anledningar till att man måste vårda sitt balanssinne extra väl när man åldras. En är att synen försämras. Synen är en del i balanssinnet och ger hjärnan information om hur vi befinner oss i förhållande till omvärlden.
– Men synen är inte så viktig som man kan tro. Det är till och med så att den som förlitar sig för mycket på synen får långsammare reaktioner. Snabbast går det när kroppens andra avkännare, som finns i inneröra, hud, nacke, leder och muskler, skickar information till hjärnan. Men ju mindre vi låter balanssinnet öva, desto mer förlitar vi oss på synen, som dessvärre blir mindre skarp med åren.
Se på dina skor
Något som man lätt kan se över på egen hand är vad som finns på skohyllan. Eftersom fotsulan är en viktig avkännare i balanssystemet är det bra att ha ordentliga skor som ger foten en ärlig bild av hur vi befinner oss i förhållande till marken. Högklackat eller träskor bör bytas ut mot något fotriktigt, bekvämt och lätt.
Yrsel och balansproblem behöver inte bero på naturliga åldersförändringar eller dålig träning, utan kan också orsakas av sjukdomar och skador. En form av yrsel som bland annat kan uppstå efter ett slag mot huvudet kallas kristallsjuka eller godartad lägesyrsel. Den kan bero på att små kristaller i innerörat, som normalt ingår i balanssystemet, har hamnat fel och skickar felaktiga signaler. När man vrider på huvudet känns det som om världen snurrar som en karusell.
– Den här formen av yrsel kan oftast botas, därför är det viktigt att gå till läkare.
Aktiv träning är det absolut bästa botemedlet, enligt professor Måns Magnusson, och det krävs inte några avancerade akrobatiska övningar för att förebygga de värsta balansproblemen hos äldre. Att promenera mellan en halv och en timme varje dag gör stor skillnad. Då tränar man automatiskt balansen, samtidigt som muskelstyrkan hålls vid liv. Dessutom tycks det vara så att humöret blir bättre av lätt motion.
Så bär vi oss åt för att hålla balansen
Att hålla balansen på två ben är en komplicerad sak som kräver att många delar av kroppen samarbetar: synen talar om för hjärnan hur omgivningen rör sig i förhållande till oss, balansorganet i innerörat känner av huvudets läge och dess förhållande till vad som är upp och vad som är ner i omvärlden, muskler och leder lämnar information om övriga kroppsdelars position och rörelse känseln i huden, inte minst under fötterna, känner av hur vi belastar underlaget hjärnan skickar ut signaler om hur musklerna ska arbeta för att vi inte ska trilla eller för att vi ska lyckas med en handvolt.
En del av balanssinnet är reflexstyrt och en del kan vi medvetet bestämma över. Alla kan förbättra sin balans genom övning, men vi föds med lite olika utgångsläge. Men den största anledningen till att balanssinnet blir sämre är att man slutar träna det.
Promenera mer och träna balansen
Träna! En halvtimmes promenad per dag är minimum. Använd gärna stavar. Gymnastik och styrketräning är ännu bättre. Bär fotriktiga skor som är lätta och bekväma. Sanera i medicinskåpet. Låt en läkare se över ifall all medicin verkligen behövs. Du kan också få hjälp att gå igenom dina mediciner på apoteket. Försök hålla dig pigg och alert genom goda mat- och sovvanor. Undvik om möjligt sömnmedel. Drick gärna kaffe på dagen. Fråga en läkare om din yrsel är av det slag som kan botas.
Så kan du träna balansen i din hemmiljö:
- Stå på ett ben när du borstar tänderna.
- Dansa när du diskar.
- Gå längs en linje på golvet eller på trottoaren.
- Stå på tå när du väntar på bussen.
- Gå på ojämnt underlag så ofta du kan. Tänk på att ha på dig stadiga skor.
Det finns inga genvägar, bara att bita i det sura äpplet och leta efter en rörelse som du tycker är kul och som du kan få dig själv till att göra minst 3 gånger i veckan….
Text: Gunilla Carlsson Gremner