Karin driver lantbruk med eget mejeri och gårdsbutik
Har du någon gång funderat på hur det är att arbeta som ”bonde”, ha en egen gård, massor av djur och naturen inpå knuten. Att vara sin egen? Låter det som en härlig tillvaro?
Läs vår artikel om Karin, hennes familj och deras gård, hon vet vad det innebär.
Holmryd gård – En gård nära dig
Ca 1,5 mil norr om Borås närmare bestämt i Bredared ligger gården Holmryd. Gården har varit i släktens ägo sedan 1800-talet, det är nu 5:e generationen som brukar gården. En ny ladugård med lösdrift med robotmjölkning har byggts som stod färdig 2014, och mejeriet byggdes och startade i maj 2016. Den nybyggda ladugården ligger inte ihop med den gamla utan ca 600 meter därifrån, mejeriet ligger strax intill den nya ladugården.
Det är inte något 8 – 17 arbete
Gården har i huvudsak mjölkproduktion, besättningen består av 70 mjölkkor som ska mjölkas dagligen, i en s.k. robot (Med en mjölkrobot behöver ingen människa mjölka korna utan de går själva till mjölkroboten och blir där mjölkade automatiskt. Reds. anm). Men det finns också skog som ska tas om hand. Att driva gård i denna storleken är inte något 8 – 17 arbete det är en livsstil och periodvis blir det arbete nästan dygnet om. Som tur är blir det lugnare emellanåt säger Karin, men oftast blir det ändå 10 – 16 timmars arbete. Anställda har schemalagda tider.
Familjeföretag
Det är ett familjeföretag. Från början var det Karins man Bengt och hans bror Göran som drev gården, men helt nyligen så var det ett generationsskifte och Göran lämnade över till sin son.
Så idag är det Bengt samt brorsonen Niklas som driver verksamheten. Från början var det Bengt och hans bror Göran som drev gården tills helt nyligen då det var ett generationsskifte där Görans son Niklas övertog sin fars del. Karins döttrarna Lisa och Joanna deltar också i gårdens arbete, Lisa arbetar som mejerist och Joanna är involverad i det administrativa, har kundkontakterna och mjölktransportör till butik. De har också en anställd djurskötare och en medhjälpare i mejeriet.
Djuren på gården
Har ni andra djur undrar vi? De djuren som gården jobbar med är just mjölkkor och de kalvar som föds växer upp till ungdjur som i sin tur får kalvar och börjar mjölkas. Som hobby har barnen under sin uppväxt haft några hästar och jag har höns som ger mig ägg, det finns också 2 hundar och flera katter. Jag har ihop med min dotter Lisa startat upp en biodling också.
Gårdsbutik och ”kalvdans”
Vi har också en gårdsbutik i anslutning till vårt mejeri, där säljer vi i huvudsak mjölk i alla de sorter som finns på marknaden, såsom lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk, gammaldags mjölk och grädde. Vårt handgjorda smör och ”Kalvdans” kan finnas emellanåt. Jag försöker också att ha min hemgjorda Fudge i kylen. Har hönsen varit pigga så finns det ibland en korg med ägg, där kunderna kan handplocka de ägg som de vill ha. Äggen finns i flera olika färger.
Vad är ”kalvdans”? Den mjölken som kommer efter kalvningen kallas råmjölk, den ska kalven ha och den är livsviktig för den. Råmjölken är mycket näringsrik och rik på protein, vilken gör att den stelnar lätt. När det blivit överskott på den mjölken gör jag råmjölkspannkakor eller ”kalvdans”
”Som mjölk var förr”
Har ni laktosfria mejerier undrar vi? Nej. Men något som ska nämnas är att vi inte homogeniserar vår mjölk, vilket betyder att fettet i mjölken inte slås sönder, utan den har kvar sitt ursprungliga sätt att dela på sig, grädden flyter upp till ytan och man behöver alltså tänka på att skaka vår mjölk. Den är alltså ”som mjölk var förr”.
Vi har flera kunder som tidigare har valt att dricka laktosfri mjölk för att dom tycket sig må bättre av den men som nu kan dricka vår Ickehomogeniserade mjölk. Viktigt att notera att detta har varit kunder som inte har varit hos läkare och konstaterat laktosintolerans.
Kunder och bästsäljare
Holmryd säljer sina mejeriprodukter till 13 dagligvarubutiker i Borås med omnejd, som Alingsås, Ulricehamn och Vårgårda. Vilken mjölk säljer ni mest av är vi nyfikna på? Mellanmjölk blir svaret.
Vilken mjölk är fetast då? Grädden är ju fetast men annars är det ju Gammaldags mjölk där fetthalten ligger på ca 4,3%.
Kunder och bästsäljare
Holmryd säljer sina mejeriprodukter till 13 dagligvarubutiker i Borås med omnejd, som Alingsås, Ulricehamn och Vårgårda. Vilken mjölk säljer ni mest av är vi nyfikna på? Mellanmjölk blir svaret.
Vilken mjölk är fetast då? Grädden är ju fetast men annars är det ju Gammaldags mjölk där fetthalten ligger på ca 4,3%.
Träffades på Strömma i Sätila
Hur kom det sig att ni började med er mjölkproduktion, gårdsbutik m.m. undrar vi? När man föds in i detta kan man ju antingen välja att driva gården/företaget vidare eller att utbilda sig till något annat yrke. Det vill ju till att man har intresse och förutsättningar. Jag är själv född och uppvuxen på en mjölkgård i Mark och jag träffade min man Bengt på Lanthushållsskolan på Strömma i Sätila 1977, så det var inte så svårt för mig att komma in i gårdens sysslor konstaterar Karin.
Så alla i familjen jobbar i verksamheten? Nej, i min familj är det Bengt, Lisa, Joanna och jag hjälper till på våra schemalagda helger. Själv jobbar jag som tandsköterska och vi har två söner som inte jobbar här.
Arla Minior
Karin berättar också att hon har jobbat med Arla Minior i ca 25 år. Arla erbjuder skolorna i Borås kommun att kontakta henne för ett gårdsbesök och hon har tagit emot skolklasser (klass 1 – 3) på gården och visat runt och pratat om djuren, mjölken och livet på landet. Så det är många barn som varit på besök på Holmryd genom åren.