Marie rasade över 60 kg i vikt efter sin operation

Vår goa fina vän Marie, berättar här om när hon på 90-talet genomgick en besvärlig operation och hur det sedan har påverkat hennes liv.

Marie bar på några kilos övervikt redan som liten, men efter att hon som vuxen fått sina två barn så blev det många kilos övervikt. Hon hade provat med allt från viktväktarna, till bantarsoppa och pulverdieter m.m. Men lyckades inte gå ner i vikt.

Marie hade genom kontakter fått höra att det fanns något som hette Vertikal bandad gastro plastikoperation. En operation som gjorde att man på kort tid gick ner väldigt många kilo. Hon blev naturligtvis intresserad och tillslut kom hon i kontakt med en tjej som redan hade genomgått operationen. De pratade mycket och Marie bestämde sig tillslut att även hon skulle låta operera sig.

Vem får göra en operation?

Det fanns förstås en del krav innan man fick göra ingreppet, man var t.ex. tvungen att ha ett visst BMI innan operationen genomfördes. Vid första besöket ammade Marie fortfarande sitt andra barn, så hon lyckades inte nå rätt BMI, hon hade ett för lågt BMI (dvs vägde inte tillräckligt mycket). Men vid andra besöket, då hon hade slutat amma så hade hon gått upp igen så denna gång var hon ”godkänd” för operation.

Detta var på 90-talet, och på den tiden sydde man ihop magsäcken så det bara blev 1 dl stor. Marie fick operationen utförd på Skene lasarett och den tog mellan 3 – 4 timmar.

Visst fanns det stunder när hon tvekade över sitt beslut, det var ju en stor operation och hon visste att det skulle bli jobbigt efteråt. Efter operationen var Marie dålig och hade väldigt ont i nästan en vecka, hon fick också vissa komplikationer en av dem var att hon kräktes mycket.

Det tog tid innan hon kunde äta som vanligt igen, i två månader fick hon bara äta soppa och därefter puré. Och det var inga stora portioner. Hon fick även ta extra vitaminer bl.a. B12 och folsyra, jag åt ju mindre och maten lämnade magsäcken snabbare så vitaminförrådet behövde hjälp med att fyllas på säger Marie.

Då när hon mådde så dåligt kunde hon ångra att hon hade gjort operationen, men det gick över så fort hon blev bättre. Och sen har hon aldrig ångrat sig.

Rasade för snabbt i vikt

Marie rasade snabbt i vikt efter operationen, över 60 kg. Det gick lite för fort tyckte hon, – jag såg ut som om jag var sjuk! Var det lätt att hålla vikten efteråt undrar vi? – ja absolut för åt du för mycket kräktes du, och det var inte kul!!

Marie har idag ett snitt rätt över magen – 100 stygn, det fick hon när hon efter något år tog bort allt överblivet skinn.

Man fick inte heller vara för ung, Marie var 30 år och operationen påverkade henne också väldigt mycket mentalt. Innan operationen, blev jag t.ex. inte lika uppvaktad av killar minns hon, inte uppbjuden till dans lika mycket osv.

Men efteråt när jag hade gått ner och var smal så behandlades jag annorlunda, killar var mer intresserade och jag blev mer ”accepterad” av omgivningen på något sätt! (ja, inte bland mina närmaste förstås de har alltid stått bakom mig till 100% och stöttat mig och för dem har jag alltid bara varit Marie oavsett om jag har varit tjock eller smal). Det gjorde mig förbannad, jag VAR ju samma person!

Bättre självförtroende

Men jag var ju också väldigt glad så klart, och jag fick ju ett bättre självförtroende på köpet. Men även för mig kändes det svårt i början, fast tvärtom, fast jag bara vägde 60 kg så tog jag ändå med mig XXL in i provrummet när jag skulle prova kläder.

Jag hade svårt att se min nya kropp trots att jag var glad att jag var smalare. Det tog lite tid att landa i mitt nya yttre jag, fast jag var samma person inombords.

Operationen tog 3-4 timmar på 90-talet

Fick du köpa en helt ny garderob undrar vi?

Ja, men det var tyvärr lätt att köpa för mycket nya kläder när jag hade tappat så mycket vikt, eftersom de fanns så mycket mer som passade mig nu, och så jobbade jag på H&M dessutom så det blev en hel del.

Påverkar operationen dig fortfarande?

Ja, jag kan fortfarande kräkas om jag äter för fort eller för mycket och av vissa maträtter, jag har än idag svårt för att äta ägg, blodpudding och pommes och jag måste tugga maten noga.

Vet du om det är någon skillnad på din operation och att göra en idag?

Det är stor skillnad, idag klarar de ofta att göra den med 4 – 5 titthål och man mår bättre efteråt.

Med facit i hand så skulle jag även ätit mindre sötsaker efter operationen, det ÄR min stora last och jag har gått upp en del igen på grund av det konstaterar Marie.

Kostade operationen dig någonting? – Nej, operationen var kostnadsfri och utfördes av landstinget.

Skulle du rekommendera någon annan att göra operationen?

Ja, det skulle jag säger Marie. Om man känner att övervikten är ett problem, dessutom är operationerna lättare att genomgå idag.

Olika operationsmetoder

  • Vertikal bandad gastroplastik – ett band i form av ett kärlgraft (konstgjord åder) drogs runt ventrikelns övre del så att en liten ficka med ett trångt flöde skapades = metoden som användes vid Maries operation, används vad vi förstår inte längre pga att det var svårt att få till ett lagom trångt flöde.
  • Gastric bypass – Kan vara aktuellt vid BMI 40. Det förekommer olika operationsmetoder vid gastric bypass, idag kopplas nästan hela magsäcken bort och den övre delen av magsäcken kopplas ihop med tunntarmen.

Tack Marie för att du delade med dig av dina erfarenheter och som vi vet har varit en tuff resa för dig!

Text: Gunilla Carlsson Gremner

Queendom.se • Be a Queen of fucking everything! © Copyright - 2021