Nina förverkligade sin dröm vid 50
Familjen hade länge närt en stor dröm att få leva och bo utomlands och hade sedan turen att vinna ett ”Green card” i ett lotteri! När Nina precis fyllt 50 år gick flyttlasset över Atlanten till Florida och deras livsdröm gick i uppfyllelse!
Hej Nina, hur kommer det sig att ni bestämde er för att flytta utomlands?
Min familj har haft en livslång dröm att leva i ett annat land. Vi hade tur att vinna Green Card Lotteriet, så detta blev möjligt. Vi flyttade till USA Florida, december 2017 och jag var precis fyllda 50.
Vad sa era vänner/släktingar när ni hade bestämt er för att flytta?
Blandat men mest positivt och att det verkade spännande. Min mamma tyckte det var jobbigt och tycker det fortfarande. Vi har inte haft möjlighet att åka hem sen vi flyttade och vet inte när vi får det. Hon kan inte resa hit.
Tog ni med ert bohag när ni flyttade, och hade ni något startkapitel att leva av den första tiden?
Vi sålde vårt hus i Sverige och skeppade alla våra ägodelar med container över Atlanten. Vi hade ett rejält startkapital. Köpte bland annat ett hus här borta kontant. Här finns inte heller något socialt skyddsnät via staten. Man är bland annat skyldig att teckna en egen sjukförsäkring och det görs ofta via arbetsgivaren som gör det möjligt efter ett par månaders anställning. Det kostar många tusen i månaden for en familj. Utan en försäkring är det väldigt kostsamt att söka upp sjukvården. Jag bröt en armbåge innan vi hade försäkring. Det kostade ca 20 000 kronor för ett besök på akuten.
Hur lång tid tog det innan du fick jobb och kunde försörja dig/er? Vad har du arbetat med?
Det tog tre veckor till jag fick mitt första arbete, men nästan ett år innan jag hittat ett där jag trivdes och känner att jag hör hemma. Jag gav mej in i hotellbranschen som jag hade erfarenhet från tidigare.
I Florida är det lätt att få jobb i den branschen. Men dåligt betalt så det har varit väldigt tufft. Nu arbetar jag på en av världens största anläggningar för idrott. Här finns en boarding school och ett stort hotell utöver idrottsmöjligheter i världsklass. Just nu är mitt jobb att maximera boendet på hotellet, i våra lägenhetsvillor och min målgrupp är event som vi har på campus och andra event som andra arrangerar utanför anläggningen.
Mitt mål är att få arbeta med att ta hit grupper och individuella från Skandinavien och övriga norra Europa.
Hur lång tid tog det innan du kände dig hemma och var bekväm med språket?
Det tog ett par veckor med språket man lär sig hela tiden. Att känna sig hemma här tog ett bra tag. Vi bodde i hyrt boende de första fem månaderna och hade bara ett par resväskor med oss. När vi flyttade in i vårt egna hus med vara saker kändes det verkligen som hemma även om Sverige nog alltid kommer att vara vart hemma i hjärtat.
Hur gick det för era barn att anpassa sig, hur var deras inställning till att flytta?
Familjen består av mig, min man och våra två döttrar som då var under 21 och som flyttade med. Jag har även två vuxna söner, en bor i London och en i Ottawa i Kanada. Våra gemensamma döttrar var väldigt positiva och tyckte detta skulle bli spännande.
De har anpassat sej bäst av oss och det går väldigt bra för dem i skolan. Som de förövrigt tycker är mycket bättre än i Sverige. När det varit som tuffast här är det de som hållit oss kvar och får oss att kämpa. De var 10 och 12 när vi flyttade.
Hur var det att skapa ett nytt umgänge? Är amerikanarna lätta att komma in på livet?
Vi trodde vi skulle umgås med amerikaner och hade inte som mål att umgås med svenskar men det är svårt att komma in och få vänner här. Vi har trevliga grannar (mest pensionärer) och de pratar vi mycket med, vi umgås inte på det sättet.
Vi har träffat lite svenska familjer som bor ca en timme bort som vi umgås med och barnen har kul med andra svenska barn. Men vi jobbar så mycket så det blir inte så ofta.
Hur umgås man med sina vänner i Florida?
Vi träffas i någon state park och vandrar och har matsäck eller åker till någon attraktion och äter på restaurang. Väldigt blandat. Har även haft folk hemma på grillning (även en amerikans familj och vi hade en ensam granne över till oss på juldagen på svenskt julbord) men faktiskt inte varit hemma hos vare sig andra svenskar eller amerikaner. Man umgås mest utanför hemmet.
Vad kostar det att gå ut och äta på restaurang och lagar genomsnittsamerikanen själv mat hemma?
Det är billigare att äta ute än i Sverige. Men i övrigt är mat i affären dyrare. Levnadskostnader är högre här samtidigt som lönerna är lägre. Då vi har haft väldigt låga inkomster sen vi flyttade så äter vi ute ca en till två gånger i månaden bara. Amerikanerna äter ute nästan varje dag.
Vad är billigt, vad kan man göra som inte kostar skjortan?
Inte mycket. Men det är nära till stranden så man slipper längta till solsemester för det har man varje dag. Inte behöver vi köpa några vinterkläder heller 🙂 Att åka bil! Bensin är väldigt billigt så det är de perfekta landet for ”road trips”!
Hur lever en kvinna med normalinkomst i USA, vad har kvinnor för status?
Här skiljer sig lönerna enormt beroende på vad man jobbar med. Det är inte samma löneutjämning som i Sverige. En hotellreceptionist tjänar ca 15 000 sek i månaden. Ingen skillnad på löner mellan man och kvinnor vad jag noterat. Utan mer att det är otrolig skillnad på att vara chef och anställd både lönemässigt och på hur man blir behandlad.
Kan du nämna några fördelar och nackdelar med att vara kvinna i USA och hur är det med jämställdheten?
Inga direkta för- eller nackdelar för just kvinnor. Möjligen att man är väldigt mycket mer artiga mot kvinnor över lag. Att få barn här är definitivt inte lätt eftersom man inte har någon föräldraledighet. Angående jämställdhet så är min man svensk så det kan jag inte svara på.
Hur är det med semester, barnledighet och arbetstider i USA?
På mitt första jobb hade man 5 dagar semester efter ett års anställning. Det finns inga röda dagar som i Sverige. Eller det finns men det är upp till varje arbetsgivare att ge ledigt eller inte. De flesta gör inte det. Man jobbar jämt.
Nu har jag 18 dagar semester + fyra röda dagar jag kan ta ut när jag vill. Det är väldigt mycket ledigt för att vara i USA. Barnledighet har jag inte provat men arbetat med flera som fått barn. De får betalt att vara hemma i kanske en vecka eller två från arbetsgivaren. Inget mer. Staten betalar ingenting. Utan man börjar jobba direkt eller slutar jobba men det har jag inte arbetat med någon som haft råd att göra.
Oftast tar en farmor eller mormor hand om barnet och man pumpar bröstmjölk på toaletten på jobbet. Om man inte struntar helt i att amma för att det är så krångligt. Barnomsorg kostar en förmögenhet (flera tusen i veckan) så det är inte många som har råd att ha barnen där.
Det är svårt att hitta jobb som har normala tider. Min man arbetar i butik (typ ICA) han börjar 03.30 på morgonen och jobbar 8 timmar med en timmes ”lunch”. Han har 40 timmars arbetsvecka och jobbar med stämpelklocka. Om han håller på att gå över 40 timmar på en vecka tvingas han stämpla ut tidigare. Så hade jag det också tidigare. Jag har också stämpelklocka men har OK på en timme över i veckan.
Arbetar 40 timmar i veckan men har blivit erbjuden arbete som hade 48 timmar i veckan, 6 dagar. Det var ett trainee jobb för att bli chef. När man var färdigutbildad så förväntades man arbeta 52 timmar i veckan. Jag tackade nej.
Tror du att flytten har påverkat ert förhållande, skulle det sett annorlunda ut om ni levt kvar i Sverige?
Vi hade väldigt starka band innan vi flyttade. Jag tror det är en nödvändighet för det är väldigt hårda påfrestningar att bryta upp och börja om. Vi har definitivt blivit ännu starkare tillsammans.
Är det accepterat att separera i USA, hur ser man på det?
Det tror jag nog att det är egentligen, men amerikanerna överlag verkar tro mer på familjen än kanske i Sverige så man ger inte upp så lätt och stannar säkert längre också i ett dåligt förhållande.
Är människorna i USA nyfikna på Sverige, känner du till om de har de fördomar om oss?
Haha, Sverige blandas ofta ihop med Schweiz har även träffat de som aldrig hört talas om Sverige. Jag har mött fördomar i form att vi är ett socialistiskt land (full avsky över detta) och våra hårda vapenlagar. Men där jag arbetar nu är det en väldigt internationell miljö och man är nyfiken och vill veta mer.
Man känner ofta till svenska idrottsstjärnor. Men mitt starkaste intryck är nog att de vet väldigt lite om vad som händer utanför USA. Jag ser nästan aldrig något på nyheterna som är från ett annat land.
Stötte du på några svårigheter som invandrare?
Ja att man förväntas börja från botten som anställd och att arbeta sig uppåt trots många många års erfarenhet. Vi har inga fina utbildningar eller erfarenhet från arbeten som skulle kunna ge en riktigt hög lön så det har varit att byta ner sig rejält. Men vi kämpar på. Att anpassa sej till helt ny byråkrati och det kan jag saga att de är världsmästare på här. Inga myndigheter är sammankopplade så att fixa saker som körkort, byta adress, deklarera osv, osv tog och tar mycket kraft.
Har du någonsin ångrat ditt beslut att flytta?
Absolut. Flera gånger men aldrig så mycket att jag känt att jag velat flytta tillbaka till Sverige. Min man däremot har tänkt väldigt mycket på att flytta hem. Vi har diskuterat en eventuell flytt norrut i USA istället men just nu är det lugnt och vi stannar. Som jag skrev så går det så bra för våra döttrar att vi vill ge dem den här chansen att bli tvåspråkiga och kanske eventuellt trespråkiga då spanska är ett stort språk i Florida.
Just nu är planen att försöka ta dem genom high school. Sen får vi se om de ska ta sina högre studier i Sverige.
Vad saknar du från Sverige?
Min mamma och snö. Vi valde Florida för att vi inte ville frysa mer, men både vi och barnen saknar snö och skidåkning jättemycket och vi har inte haft möjlighet att resa norrut som vi tänkte att vi skulle göra. På grund av jobb och för dåligt med lediga dagar och låg lön.
Hur ofta reser ni tillbaka och besöker Sverige? Tror du ni kommer ni att återvända i framtiden?
Har inte varit tillbaka ännu och vet inte alls när det kommer att bli. Just nu känns det inte som vi kommer att återvända till Sverige. Flyttar vi från USA blir det eventuellt till ett annat europeiskt land för att leva som pensionärer i Portugal eller Spanien. Men det är minst 10 år till dess så det får vi se.
När går man i pension? Kommer du få pension från Sverige?
Här är pensionsåldern 65 år men eftersom det ar väldigt dyrt med bland annat sjukförsäkring så arbetar många långt upp i åldrarna. Amerikanerna är inte heller kända för att spara. Man lånar hellre och lever från lönecheck till lönecheck. Det gör att de faktiskt inte kan gå i pension om de inte tillhör höginkomsttagare.
Jag kommer få pension både från Sverige och USA. Vi har pensionssparat i Sverige och arbetat där i 30 år. Här sparar jag via min arbetsgivare och det dras även en mindre summa på min lön till amerikanska staten.
Kan du berätta något om landet som vi inte känner till här?
Nej det tror jag inte. Möjligen att det inte är så fantastiskt som man tror. Men vi tycker det är en kul upplevelse och erfarenhet.
Känner du dig fortfarande som svensk?
Definitivt som svensk. Det kommer jag alltid att göra. Jag var så pass gammal vid flytten.
Vad skulle du råda en kvinna om hon stod inför valet att utvandra som du gjort?
Att ha en bra utbildning som funkar i det land man flyttar till. Och att ha ett startkapital och ett rejält tålamod och att inte ge upp. Och att inte lyssna på negativa människor runt om kring. Man är ansvarig för sitt eget liv och ska leva det som man vill.
Finns det något övrigt som du vill tillägga, som vi glömt att fråga om?
Att du behöver ansöka om visum. De är många som tror att det bara är att flytta. USA är JÄTTESVÅRT att komma in i. Vi vann som jag skrev Green Card lotteriet. Då får man en möjlighet att söka permanent uppehållstillstånd här.
En av få möjligheter för de som inte gifter sej med en amerikan eller flyttar hit med hjälp av en arbetsgivare. Flytt med arbetsgivare är dessutom tidsbegränsat.
Tusen tack, Nina, för att du vill ställa upp och svara på våra frågor. ❤️
Vill du läsa mer om Ninas liv i Florida?
Nina har även en blogg där du kan läsa om hur allt började och om familjens fortsatta äventyr i det stora landet på andra sidan Atlanten: