Påskveckan i Marbella
En rapport av Carina Johansson, Marbella, Spanien
Denna vecka har det varit mycket påskfirande runt Marbella och Spanien. Då det har gått processioner i byarna och städerna. Själv har jag försökt undvika grannstäderna så mycket som möjligt. Fast i lördags var vi ändå iväg och handlande inför påsken. Lördagen var den enda dagen som är öppen denna helgen, så det gäller passa på om det gäller mat. I övrigt så hade köpcentrum och liknande öppet hela helgen och då även söndag som annars är stängt. De brukar ha öppet extra till storhelgerna och två månader på sommaren.
Nytt hyreskontrakt
En trevlig sak hände i veckan. Vi förlängde vårt hyreskontrakt på lägenheten ytterligare elva månader. Det går nämligen bara hyra elva månader i taget annars får de som hyr ta över lägenheten eller något sådant om jag har uppfattat den spanska hyreslagen rätt.
Oavsett vilket så har vi tak över huvudet fram till och med mars 2020 i alla fall. Hyresvärden bad nästan om ursäkt att de var tvungna att höja hyra med €50 (ca 500 kronor) eftersom skatterna på lägenheten hade höjts det senaste året. Vi klagar inte i alla fall, då vi har haft samma hyra ända sedan 2015.
Nya recept
I lördags testade jag göra egen tacokrydda och tacosås eftersom vi skulle ha tacos senare på kvällen. Anledningen att jag gjorde det var att jag inte fick tag i verken kryddor eller sås, så jag tänkte vi testar. Det blev faktiskt riktig gott och det var mycket enkelt att göra allt. Förutom mexikansk mat, åt vi även italiensk, spansk, svensk husmanskost och som pricken över i:et en vaniljlimepannacotta som blev ett trevligt avslut på helgen. Vi ville inte alls för att ha någon speciell påskmat utan åt det vi kände för.
Tapas är gott!
Tapas är riktigt gott och det går att variera det på många vis. Vi passade på att ha de som lunch, men det funkar nästan bättre att äta tapas som en förrätt på kvällen innan middagen eller när det är dags att umgås. Till tapasen hade jag världen sötaste melon, sägs det, Piel de sapo (grodskinn på spanska) eller som den också kallas för på svenska grodskinnsmelon, serranoskinka, salami, chorizo och salsiccia.
Något som är riktigt gott är att ta en bit melon och lite serranosskinka tillsammans, vilket en ljuvlig smakkombination. Till detta blev det en riktigt god spansk cider, visserligen går det att få tag i Kopparbergs men den är dubbel så dyr.
Dammade av stafflit
Jag funderade även på att ställa fram mitt staffli och börja måla igen. Det är nämligen ett tag sedan jag gjorde det. För några år sedan, kanske låter konstigt, så hade jag massor av färger i huvudet och ville få ut dem. Så det blev att jag började måla i akryl och det kändes befriande. Inte för att skryta så har jag faktiskt sålt två tavlor till folk jag inte känner, eftersom jag hade ett galleri på nätet då det gick att köpa min konst.
Förmodligen för en riktigt konstkritiker är mina målningar sådant som ett barn skulle klara av, men jag gillar mina tavlor och det är huvudsaken tycker jag. Skulle andra också gilla dem så är det ett stort plus. Detta var allt jag hade för denna gång.
Ha en härlig vecka alla rara queens!
Text och bild: Carina Johansson, Marbella, Spanien
Youtube-kanal »