Silversmidet har blivit en livsstil för Marika

Hela sitt liv har hon älskat smycken och bl.a. samlat stenar på stranden. Hon har även sysslat med drivvedskonst, men efter en kvällskurs i silversmide för ett antal år sedan så kände hon att nu hade hon hittat rätt och säljer nu sina smycken i det egna företaget Strandskap.

Marika lägger nästan all  ledig tid på silversmidet

Hon jobbar sedan flera år med administrativa arbetsuppgifter på en offentlig förvaltning, förutom detta har hon familj och vänner som hon gärna umgås med, och är gärna ute i naturen och fotograferar, men framförallt ägnar hon sig åt silversmide.

Eftersom vi alla tre på Queendom.se är mycket intresserade av detta så bestämde vi oss för att ta en kik på Marikas arbeten och höra lite om hur det är att hålla på med detta hantverk.

Hela sitt liv har hon älskat smycken och bl.a. samlat stenar på stranden. Hon har även sysslat med drivvedskonst, men efter en kvällskurs i silversmide för ett antal år sedan så kände hon att nu hade hon hittat rätt. Hon har sedan gått flera utbildningar, bl.a. en diplomutbildning i silversmide, där hon lärde sig grunderna.

Priset för en utbildning beror på hur många timmar man vill gå. Det finns många olika typer av kurser, t.ex. kvällskurser, helgkurser och även längre utbildningar. Förbrukningsmaterial brukar ingå men själva silvermaterialet får man själv bekosta.

Vi undrar om det tar lång tid att bli duktig?

-Ju fler timmar man lägger på smidet desto bättre blir man ju, men fullärd blir man nog aldrig.

Marika skapar många olika typer av smycken, hittills har det handlat om ringar, armband, halsband, hängen, örhängen och broscher. Hon använder mest silver925, men även mässing, koppar och guld. Steninfattningar är något som hon verkligen älskar att göra.

Hon lägger ner nästan all sin lediga tid på silversmidet. En del hyr plats i någon lokal, men Marika gör sina smycken hemma.

Material köper hon oftast på nätet, där det finns flera bra leverantörer.

Specialbeställningar gör hon gärna efter överenskommelse med kunden. Det tar cirka 1 – 2 veckor att bli klar beroende på om hon har många beställningar för tillfället och vad beställningen gäller.

Då utgår vi från att du säljer dina smycken?

-Ja, jag säljer dem genom mitt företag Strandskap som jag startade för två år sedan svarar Marika. Hon upplever att det finns ett väldigt stort intresse just nu, både för silversmycken och den småskalighet som hantverkare kan erbjuda.

Hon har ingen fysisk butik men har nyligen uppdaterat sin egen hemsida www.strandskap.se. Där man kan se hennes smycken och vilka marknader och events hon är med på.

Strandskap finns även på Instagram och Facebook, där ni gärna får gå in och följa mig och mina smycken!

-Om man vill börja med silversmide så är det bra att gå någon kurs, eller i alla fall ha någon form av handledning i början. På Youtube finns också mängder av tips och tutorials = handledning (reds. anm.) för den som är intresserad.

Håller du kurser för nybörjare undrar vi?

Inte ännu svarar hon, men jag lovar att säga till när jag känner att jag är redo!

Tack snälla Marika för att du gav oss lite mer inblick i silversmidets värld, och för att vi får kika runt på din hemsida. Tack också för den fina ringen som vi fick att lotta ut här på Queendom.se

-Tack själva! – Jätteroligt att få vara med och jag hoppas att vi ses framöver!

Marikas hemsida Strandskap hittar du här »

Queendom.se • Be a Queen of fucking everything! © Copyright - 2021