10 Snabbodlade, ätliga skott och groddar!
Allt som behövs för att få ett frö att gro är egentligen bara vatten, hushållspapper eller lite jord.
Att snabbodla går lika fort som det är roligt. På kort tid kan du fylla fönsterbrädan med goda, nyttiga skott som du från dag till dag faktiskt kan se hur de växer. Idag är det dessutom långt ifrån gratis att köpa färdig groddar och skott i butik så här finns mycket pengar att spara.
Kanske har du redan torkade gula ärtor hemma i skafferiet? Då är det bara att köra igång med odlingen redan idag!
Ärtskott
Torkade gula ärtor, blötlägg några timmar och plantera i kruka eller på ett fat, täck med ett tunt lager jord och håll jorden fuktig med en blomspruta. På ca två veckor har du fina ärtskott, skörda efter hand. De är som godast när de är runt 8-10 cm höga. I salladen eller som snygg dekoration på smörgåsen och lunchtallriken.
Smörgåskrasse
Enkel och snabbodlad med lagom sting i smaken. Behöver inte blötläggas utan strö direkt på hushållspapper eller ett tunt jordlager. Duscha med en blomspruta. Klar och ätbar på 4-5 dagar.
Klipp över på ostmackan, eller varför inte som topping på fredagens tacos?
Senapsskott
Bruna eller gula senapsskott som du hittar på kryddhyllan. Behöver inte blötläggas utan strö direkt på hushållspapper eller ett tunt jordlager. Duscha med en blomspruta. Klar och ätbar på 5-7 dagar.
Kryddig smak med lite sting. Klipp över skinkmackan eller ärtsoppan. Funkar även fint i sallader.
Solrosskott
De små skotten både blad och stjälk är krispiga och goda att ha i sallader eller som topping. Blötlägg över natten och plantera i kruka eller på ett fat, täck med ett tunt lager jord och håll jorden fuktig med en blomspruta.
Odla dem tätt! Groddning/skott ca 7-8 dagar.
Linser
Röda, gröna och svarta. Blötlägg ca åtta timmar eller över natten. Strö direkt på hushållspapper eller ett tunt jordlager. Hålls fuktig med blomspruta. Groddar på ca 2-4 dagar. Ger god krisp i sallader eller en wok.
Mungbönor
Riktig supergrodd. Blötlägg över natten. Strö direkt på hushållspapper eller ett tunt jordlager. Hålls fuktig med blomspruta. Ger tjocka matiga groddar efter två dagar som funkar fint i en wok. Väntar du några dagar till har du groddsvansar till en krispig sallad. Klar och ätbara på 2-5 dygn.
Alfalfa
Ger en riklig skörd. Passar bäst att grodda i en burk. Gör sig bäst att äta utan värmning. Blötlägg över natten. Groddar på ca 3-5 dagar. Ärtig smak och passar fint att strö över en macka eller att mixas ner i en smoothie.
Bovete
Ger snabb utdelning och bara på ett dygn växer små svansar ut. Skölj kornen ca 30 sek i hett vatten innan de groddas för att ta bort fagopyrin som kan irritera ögon och hud. Blötlägg ca åtta timmar. Groddar efter ca 2 dygn. Rosta till crunch och granola eller baka bröd.
Vit Quinoa
Snabbgroddad. Blir mjuka och har en svag nötig smak med lite beska. Gott i sallader eller stekta tillsammans med grönsaker. Passar även att rosta i en granola. Blötlägg över natten. Groddar efter ca 1-2 dagar.
Broccoliskott
Kåldoftande skott med mild smak. Behöver inte blötläggas. Strö direkt på hushållspapper eller ett tunt jordlager. Hålls fuktig med blomspruta. Klipp över mackan eller ner i en sallad. Skott får du på ca 5-7 dagar.
Vill du lära mer om att snabbodla skott och groddar?
Det finns långt fler snabbodlade groddar och skott än vad vi tagit upp här. Du kan odla vitlöksgroddar, purjolöksgroddar, grönkålsskott och många, många fler sorter! Vill du veta mer hur man enklast odlar själv så finns det massor med info att hämta på nätet, steg-för-steg-guider och pedagogiska filmklipp.