Tinna förvaltar naturens tillgångar och minskar matsvinnet
Tinnas intresse för mat fick hon med sig i modersmjölken, sedan har det intresset följt henne genom hela livet. Efterhand har hon utvecklat sin matlagning till att även odla eget, ta tillvara och inte kasta något i onödan. Här delar Tinna generöst med sig av massor av tips och råd för att hjälpa oss att minska både matsvinn och konsumtion.
Med matlagning i blodet
Tinna hade både en fantastiskt duktig mormor och mamma som av små och lite större medel lagade fantastiska och näringsrika rätter, och Tinna fick vara med i köket och hjälpa till att laga till maten och röra i grytorna redan som liten. Efterhand har hon utvecklat sin matlagning till att även odla eget, ta tillvara och inte kasta något i onödan. Minska matsvinnet helt enkelt.
Mycket av de grönsaker som Tinna och hennes make äter odlar hon själv. Hon tar tillvara på både frukt, bär och svamp, ja så mycket hon kan för att hushållet ska kunna äta egen odlat i så stor omfattning som möjligt. – Här är vi t.ex. helt självförsörjande på tomater i alla dess former, inlagda, krossade, konserverade, tomatsås, torkade, tomatpulver, tomatpuré, ketchup och så fryser jag även in tomater för att kunna ta fram under året när de färska tagit slut säger Tinna.
Kan du tipsa oss om bra grönsaker som man kan odla själv som nybörjare?
– Skall man som nybörjare starta upp något så tänk på vad ni verkligen tycker om att äta säger Tinna. Vissa grönsaker är mer lättodlade än andra, som rotfrukter (ett tips, odla gärna lök intill morötter så håller man morotsflugan borta) Örter som persilja, timjan, koriander m.fl. är också lättodlat. Att odla detta i rabatten mellan blommor är ett praktiskt sätt att få både nytta och skönhet.
Tomater och gurka trivs bäst i växthus men det finns också riktigt bra sorter som trivs i soligt läge på friland långt upp i Sveriges avlånga land.
För nybörjaren är det bra att skriva ner hur säsongens grödor fungerade och ta lärdom av detta till nästa säsongs odlingar.
Om man bara har en balkong, kan du tipsa om några bra grönsaker man kan odla där?
Har du bara en balkong eller liten altan finns det en hel del du kan odla i amplar, balkonglådor, krukor. Tomater (ampeltomater finns det massor av goda sorter), gurka som kan få klättra med stöd mot husväggen. Sätt ett par störar som ett tält i en kruka och odla ärtor. En låda med krasse (både blad och blommor är ätliga och har en kryddig god smak i sallad eller som kryddgrönt på smörgåsen) blandat med dill, persilja, andra kryddor ni ofta använder, Mangold, olika salladssorter (plocksallad, ruccola m. fl.) är utmärkt att odla i krukan med klättrande ärter, gurkor eller i blomsterlådor. Egentligen är det bara fantasin och intresset som sätter stopp för kreativiteten säger Tinna.
Varför tror du att det slängs så mycket mat? Är vi svenskar bortskämda, lata och okunniga?
Ja, man kan ju undra!? Fast jag tror faktiskt att det har vänt på denna punkt, det pratas och skrivs massor om hållbarhet och om att vi skall minska matsvinnet och vår konsumtion. Att återanvända, köpa begagnat istället för nytt, att ta tillvara matrester istället för att kasta, och hitta nya maträtter av det överblivna har ju tack och lov blivit viktigt igen. Under min mormors tid var detta ett måste och något jag som sagt, fick med mig i bröstmjölken.
Jag älskar att kunna hitta nya rätter av lite ”leftovers”, en gratäng av överbliven köttfärssås, en gryta med massa olika kött-fågelrester, thairätt med lite trötta rotfrukter (kålrot i smala tunna skivor och som läggs ner i pannan det alldeles sista smakar precis som dyra bambuskott). Pajer, soppor, omeletter med olika stuvningar, allt går att ta tillvara.
En bra sida på Facebook är ”Minska matsvinnet och konsumtionen”. Här finns massor av tips för den som vill grotta ner sig ytterligare i detta ämne.
Här hittar du sidan/gruppen på Facebook »
Skapar du egna recept eller var kan man hitta bra recept på nätet?
Efter alla år som en riktig hönsmamma och matmor som älskat att sönerna har ätit god och näringsrik mat så sitter väl mycket av matlagningen i ryggraden men visst, jag tar också till recept, både från alla mina kokböcker och från nätet. Kokböckerna läser jag ofta som kvällslektyr och får inspiration till morgondagens middag (om det nu inte redan är planlagt) och nätet tar jag till när jag har en råvara jag skulle vilja göra något annat med än det jag gjort hittills. Maten brukar bli av hög kvalitet vilket som.
Sparar och tillvaratar du bara till dig och familjen eller finns dina produkter att köpa någonstans?
Jag har ofta fått förfrågan varför jag inte säljer men det är ju inte därför jag tar tillvara på livsmedel så som jag gör. Jag gör det till oss själva och till familj och vänner. Skulle jag börja sälja försvinner lite av den där kreativa glädjen för då måste allt vara så noggrant gjort och allt innehåll måste till punkt och pricka redovisas så nej, jag säljer inte men ger gärna bort.
Framförallt det vi själva inte använder speciellt mycket av som marmelader och överskott av sylterna. Men även örter, torkad svamp, lite inlagda grönsaker, saft (som av alla barn som besöker oss kallas för Tinna-saft, vilken smak den än har), olika sirapssorter konserverade frukter och bär.
Förutom ett intresse finns det någon ekonomisk tanke bakom också?
Det är mitt stora intresse att laga mat och ta tillvara av det naturen och trädgården ger, så svaret på denna fråga är solklart INTRESSE! Att det sedan medför en ekonomisk vinst är ju bara ett plus.
Är det otänkbart för dig att köpa konserverade frukt och grönsaker?
Det är väldigt, väldigt sällan jag köper något konserverat överhuvudtaget. Förr köpte jag kapris men det gör jag även det själv av det omogna fläderbäret. Köper kronärtskockhjärtan någon gång ibland när detta ingår i något jag lagar och så förstås oliver men då köper jag bara i lösvikt och av hög kvalitet. Inte så många dock eftersom det bara är jag av min man och mig som gillar detta fantastiskt goda drinktillbehör. För övrigt, nej inget annat.
Kan du ge exempel på kryddor man kan göra själv?
Det yttersta på alla lökar som man tar bort och slänger, gör inte det, detta har lika stark löksmak som övriga löken men är ju inte så mysigt att ha i matlagningen som den är, se till att torka topp och bottendelen så de är alldeles torra och mal sedan allt detta i en elektrisk kaffekvarn med knivar. Blanda sedan detta med salt och du har ett fantastiskt löksalt. Samma med vitlöken men här utesluter jag saltet. Här vill jag ha den rena vitlökssmaken.
Torkar olika örter av alla de slag, även blasten på persiljerot och palsternacka och maler detta på samma sätt och har den antingen med eller utan salt. På smörgåsen där gurka och tomat eller avokado toppar pålägget är örtsaltet en gudagåva!
För övrigt gör jag tomatpulver, svamppulver, äpplepulver, oregano, libsticka (ett gott tillägg som smakförstärkare likt grönsaks- och köttbuljong) och timjan m.fl. Här är det återigen bara fantasin som kan hindra till nya kryddsorter.
Hur länge håller sig torkade kryddor?
Jag behåller aldrig kryddorna längre än två år, de som då är kvar brukar jag göra en kryddpesto av, det blir en samesurium av smaker men det funkar! Detta för också toppa mina pastarätter. Ingenting må förgås!
Förutom att frysa in och torka vad kan man göra mer?
- Örter; gör pesto av både örter, morotsblast, tomater.
- Övrigt; Konservera och lägg in, syra, man kan även spara både frukt och grönsaker av olika sorter (rotfrukter, squash, pumpa, äpplen m.m.) i ett svalt rum.
TÄNK att ha en jordkällare, vilken lycka, det har inte jag!
Hur går en torkning av frukt, bär och svamp till?
Man kan både lufttorka och torka i ugn, men det jag använder mest är våra två svamptorkar. Sommar och höst går dessa mer eller mindre konstant. Svamptorken är ett suveränt hjälpmedel som kräver lite kostnad i elförbrukning, och livsmedlen blir helt perfekt torkade.
Om några månader har vi sommaren här. Kan vi hitta något som växer vilt i naturen som kan användas till matlagning som t ex Nässlor och Maskrosor?
Naturen är ett helt fantastiskt skafferi för oss alla. Det finns få saker vi INTE kan ta tillvara. Av maskrosorna använder jag enbart den gula blomdelen, till maskrossirap och maskrossnaps. Jättegott bägge delar.
Nässlor såklart, att bjuda på nässelsoppa av frysta nässlor mitt i kalla vintern är lyx! Späda blad av kirskål är en fantastisk bladväxt till pajer och gratängen eller blanda ner lite i omeletten., Våtarv har vi väl alla i våra trädgårdar som vi kategoriserar som ogräs men som här hos mig används som salladstillbehör och kryddgrönt på smörgåsen, denna finns hela året om. Jag kan inte räkna upp alla växter som vi kan plocka och använda men på nätet finns en sida som heter ”Dags att plocka” som är en fantastisk sida om man vill dyka djupare ner i naturens tillgångar.
”Dags att plocka” på Facebook »
Vi har noterat att du även tar hand om skalen på rotfrukter, vill du berätta mer om det?
Har tidigare berättat om lökskalen som också kan användas när du gör en fond av olika sorter. Här slängs inga skal, varken av grönsaker eller räkor. Räkorna fräser jag med olika skalrester och sedan med bara vatten eller hälften vin hälften vatten, i ca 20 min. Därefter har jag den godaste fond man kan tänka sig. Koka sedan ner den rejält och spara i frysen.
Ett tips; när du skalar olika rotfrukter, spara skalen i en påse och frys in tills du behöver dom.
Potatisskalen blir chips med en gång i denna familjen, de friteras i lite olja i omgångar (inte för mycket på en gång) och torkar på hushållspapper, saltas och serveras. Det brukar försvinna väldigt snabbt. Urgott! Även potatisskalen går att frysa, se då bara till att de är bra avtorkade för att minimera vätskan.
Plommon tycker jag själv är svårt att hitta på någonting med men såg att du gjorde naturgodis av det och andra frukter och bär. Vill du berätta mer?
Halverade, urkärnade plommon eller urkärnade körsbär torkar jag i ugnen, 50 grader i ca 8 timmar. Pudrar dom när de kallnat med lite potatismjöl för att de inte skall klibba ihop. Plommonen används både i mat och som syrligt godis, körsbären som russin.
Gör bärremmar av kärnfria plommon (1,5 kg plommon) som du blandar med 0,5 kg socker och gärna lite citroncest av en halv citron, koka ihop tills plommonen är mjuka, ca 20 minuter, mixa och bred ut tunt på lite lätt oljat bakplåtspapper. Låt torka i ugn (sätt en träsked i luckans övre del för extra avdunstning) i 50 grader i 8.10 timmar. Klipp sedan när de kallnat i långa bärremmar och rulla dom i socker (vanligt eller florsocker, vilket man själv önskar), så klibbar de inte ihop.
Detta kan man göra av allehanda frukter och bär. Så gott!
Torkade äppelringar, gärna pudrade med lite kanel, är ett naturligt sockerfritt godis till alla (som får ätas även om det inte är lördag ? ) Mixa olika bärsorter, frukter och gör smothies och häll i glassformar som nyttiga isglassar.
Kan du tipsa om en ”Gå-bort-present” man kan knåpa ihop själv?
Allt egentillverkat är en otroligt välkommen present till värd o värdinna. Tänk bara på att ge bort sådant som du vet att värdparet gillar, att lämna marmelad till någon som inte använder detta är ju liksom ingen vits. Istället för blomma, ta med en tomatplanta i kruka som kommer att ge massa godsaker hela sommaren och en bra bit in på hösten.
En bukett av olika örter ihop med ätbara blommor (som Ringblomma och Krasse). Det man själv gjort är minst lika uppskattat som en köpt blomma/present.
Vill du lägga till något som vi glömt/ missat att ta upp?
Till alla er som är intresserade av att börja odla, minska matsvinnet, ta tillvara på vad naturen har att ge, gå in och sök på Facebook, där finns massa bra sidor. Googla, nätet är fullt av bra sidor.
Tinnas Naturskafferi på Facebook här »
Har ni frågor till Tinna, maila henne på tinna.knape@hotmail.se så lovar Tinna göra sitt bästa för att inspirera och tipsa.
Bildkälla: Tinnas Naturskafferi